P. Cyril Stavěl, OSB (+29.10.1990)

29. 10. 2010 9:30
Rubrika: Historie | Štítky: benediktini , NORCIA

Dnes je tomu 20 let ode dne, co zemřel při operaci P. Cyril Stavěl, OSB, převor emauzské exilové komunity.

Při zabírání kláštera v dubnu 1950 nebyl v klášteře přítomen. Byl v té době asistentem staroslověnštiny na KTF a té noci zřejmě zůstal v Dejvicích. Druhý den dopoledne se prý od nějakých žen na Karlově náměsti dozvěděl, že klášter byl zabrán a ať tam nechodí.

Snad v ženském přestrojení se mu podařilo uprchnout do Vídně do Schottenstift, benediktinského opatství v centru města. Zde mu nejdříve nevěřili a považovali ho za komunistického špióna, ale přesvědčil je svými znalostmi benediktinských reálií, tak hlubokými, který by se žádný špión nedokázal tak podrobně naučit.

Podařilo se mu odejít do Itálie, kde nejdříve společně s emauzským opatem Maurem Verzichem žili v opuštěném opatství Sassovivo (nyní zde sídlí komunita malých bratří Charlese de Foucaulta). Od prosince 1965 komunita emauzských benediktinů v exilu přesídlila do bývalého kapucínského kláštera za hradbami Norciie, rodiště sv. Benedikta.

Komunitu tvořili opat Maurus Verzich, OSB, který zřejmě jako jediný Čech se zúčastnil všech 4 zasedání II. Vatikánského koncilu, P. Cyril Stavěl, P. Vojtěch Engelhart, OSB. Z Čech se podařilo utéci ještě bratru Simeonovi Starému. Později se podařilo také utéci bratřím Kosmovi a Damiánovi Berkovým a P. Bernardu Klenerovi, Leovi Ge a P. Řehoři Teclovi.

Opat Maurus Verzich v roce 1969 rezignoval na funkci představeného v klášteře Santa Maria delle Grazie v Norci a na svou funkci opata- prezese Slovanské benediktinské kongregace. Odchází do Říma ke sv. Pavlu za hradbami a poté k benediktinům-olivetánům do Florencie, kde dožil. Převorem komunity se stává P. Cyril Stavěl a dále komunitu vede až do roku 1990.

Na jaře 1990 příjíždí do Československa, 5. října 1990 přebírá zpět pro benediktiny Emauzy a 29. října 1990 při operaci umírá. Pohřben je na Vyšehradě.

S P. Cyrilem jsem se setkala určitě dvakrát: Pamatuji si na květen 1990, u sv. Voršily,  kde se každý den představovaly informačně různé řády, mezi nimi samozřejmě i benediktini. Naposledy jsem ho viděla živého 30. září na svátek sv. Jeronýma při setkání emauzských oblátů ve Strašnicích. Tehdy nám připadal unavený a to už se vědělo, že musí na operaci.

Naposledy jsem ho viděla v rakvi v refektáři v Emauzích. Pohřben je v řádovém hrobě na Vyšehradě. Emauzská komunita mu vděčí za to, že přežila v exilu v těžkých dobách náboženské nesvobody. Nová etapa kláštera, která začala po roce 1990, už nebyl jeho úkol. 

Zobrazeno 1814×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio